Drömmar för gottgrisar!

Chokladbollar, en Svensk klassiker!

100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt kaffe
kokos
Blanda allt, rulla till bollar och rulla i kokos!

Kristyr, till pepparkakshuset eller bokmärkesänglarna.

4 dl florsocker
1 äggvita
några droppar ättiksprit
Blanda florsocker och äggvitan. Tillsätt ättikspriten för att få en lagom smidig konistens. Spritsa ut. Bokmärkesänglar kan torkas på mycket svag värme i ugnen.

Lozina, godis från Kurdistan

5 dl socker
3 dl vatten
200 - 250 g kokos
Koka vatten och socker på svag värme i ca 45 minuter. Häll en droppe i ett glas kallt vatten, om den inte sprider sig är sockerlagen klar. Häll i kokosen, rör om. Häll ut smeten på en plåt innan den stelnar. Skär i bitar.

Marsipangodisar

Marsipangodisar kan variera i det oändliga. Små kulor eller kuber kan doppas i smält choklad och garneras med silverpärlor, kanderade blommor, hjärtan, kokos etc. Marsipanen kan smaksättas med arrak eller pepparmyntsolja. Det går att färga med hushållsfärg. Man kan riva 200 g marsipan och 100 g nougat och forma bolar av massan, som rullas i kakao.

Mintchokladkakor

1 äggvita
pepparmyntsolja
ca 250 g florsocker
125 g mörk blockchoklad
Vispa äggvitan skummig och fast. Tillsätt ca 6 droppar pepparmyntsolja. Blanda i så mycket florsocker att massan blir fast men ändå smidig. Vänd upp massan på florsockrat underlag och knåda mjuk och jämn. Kavla ut till ca 5 mm tjocklek. Tag ut rundlar eller andra former med _små_ kakformar. Smält chokladen i en skål placerad över en kastrull med hett vatten. Doppa bitarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper för att stelna. Garnera med silverpärlor eller hjärtan.

Mozartkugeln, minst lika goda som den köpta varianten.

En liten bit nougat rullas in i en kula av marcipan så att den hamnar i mitten. Doppa i smält choklad.

Tryffelformar

125 g mörk blockchoklad
Tryffel:
1 dl vispgrädde
200 g blockchoklad
1 msk vaniljsocker
Garnering:
silverpärlor
Smält blockchokladen i vattenbad. Häll försiktigt i knäckformar, tippa och vänd så att sidorna blir jämt täckta av choklad. Låt stå i kylskåpet och stelna. Koka upp grädden i en kastrull. Bryt blockchoklade i bitar och smält i den varma grädden. Tillsätt vaniljsockret. Låt smeten kallna ordentligt. Spritsa den i formarna och garnera med silverpärlor.


Tillbaka till index.